Tudj meg többet

Tudj meg többet

Bevezető

Mi a Zingben hiszünk abban, hogy az alapanyagok minősége miatt jártok hozzánk. Ezért választottuk már induláskor azt az utat, hogy magunk keverjük a szószainkat, sütjük a zsömlét és daráljuk a hamburgerhúst. Tudtuk ugyanis, hogy csak így biztosíthatjuk a termékek frissességét. Csak így tudjuk garantálni, hogy a hamburgerünkben kizárólag olyan összetevő legyen, amit otthon a saját konyhádban is megtalálsz. Ezért nem használunk mesterséges tartósítószereket, adalékanyagokat és pácsókat. Ugye mennyivel jobb érzés úgy étkezni, hogy mindenről tudod, mi van benne? Szerintünk is. Ezért összeírtunk néhány alapvető gondolatot arról, hogyan és miként készülnek az ételek, amiket a Zingben felszolgálunk nektek.

Liszt

“A hamburger igazából nem más, mint egy jó zsömle, és egy remek húspogácsa. Hogy az ember mivel rontja el, az már az ő dolga.”

Nálunk a Zingben a jó zsömle a jó lisztel kezdődik – és ehhez a legjobb alapanyagot a szigetszentmiklósi Szabó malomban találtuk meg.

A Szabó malom története a mostani molnár mester Harmati László dédapjától indul, aki a múlt század elején fejlesztette a malmot az ország meghatározó üzemévé, amit aztán az államosítás során a közvagyon részévé tettek. Két generációval később László szülei merész döntésre szánták el magukat: visszavásárolták az üzemet az államtól, hogy tovább folytassák a családi hagyományt. Szerencsére László nagyapja még élt, amikor a malom újra a családé lett – így a felhalmozott tudás és tapasztalat a családban maradt.

A Szabó malom olyan megbízható termelőkkel dolgozik együtt, akikkel a hosszú évek alatt jó kapcsolatot sikerült kialakítani. A gabonát a környékről, de főként Békés megyéből szerzik be; főleg olyan fajtákat használnak, melyek több évszázada teremnek hazánkban. Nem biztos, hogy ezek a kalászok hozzák a legmagasabb hozamot, de itt az a fontos, hogy ellenálló legyen a búza és vegyszermentesen lehessen learatni a termést.

És mitől olyan kiváló az Szabó malom lisztje?

Náluk még régi, XIX. században készült hengerszékeken, kíméletesen őrlik a gabonát; a búzaszemek így nem olyan intenzíven vannak megtöretve, mint a modern malmokban, ahol computerek optimalizálják az őrlés folyamatát a minél hatékonyabb energiafelhasználás érdekében.

A búzát töretés után szitálják, osztályozzák, majd még ötször megismétlik az eljárást, hogy a lehető legjobb eredményt kapják.

Joggal lehetünk büszkék rá, hogy Magyarország egyik legjobb minőségű lisztjéből készítjük zsömléinket – melyek naponta frissen kerülnek ki pékműhelyünkből, hogy aztán olyan Zing Burger húspogácsát kérj bele, amilyet igazán szeretsz!

LIMO

Mi a Zingben azon vagyunk, hogy mindent a legtermészetesebb formájában juttassunk el hozzátok. Ezért nem használunk ételinkben tartósítószereket és különböző vegyszereket, és ezért szerzünk be mindent a lehető legrövidebb úton, már a termelőtől, hogy lekövethető legyen, mi van benne.

Így alkottuk meg a sajátmárkás ZING LIMÓ nevű üdítőinket is. Semmi mesterséges színezék, aroma, vagy tartósító. Itt csak a friss összetevők számítanak. Épp ezért a hozzávalókból sem csinálunk titkot.

Hogy mi van a Grapefruitos LIMÓ-ban? Frissen préselt grapefruit-lé, citrom, cukor és szűrt víz. Ilyen egyszerű. Mi más kéne még?!

A mentás LIMÓ-t pedig pont ugyanúgy készítjük, mint nagymamánktól tanultuk. Csak friss menta, citrom és cukor kell hozzá.

A kedvencünk pedig a gyömbéres-hibiszkuszos LIMÓ, ami piros gyümölcsös tea kivonatolásával házi gyömbér sziruppal és citrommal készül. És az igazi meglepetés: mostantól cukormentes változatban is készítjük nektek!

ZING LIMÓ – Vedd könyedén! #veddkonyeden #zinglimo

Szószok

A Zinget úgy kezdtük el 2013-ban egy food truck-al, hogy minden nap a konyhán elkészítettük azokat a hozzávalókat amiket aznap vagy másnap egy fesztiválon a hamburgereinkbe tettünk. Azóta sokat fordult velünk a világ, de megmaradt bennünk az alapanyagok szeretete és az étel tisztelete, mert abban hiszünk, hogy csak így lehet olyan ételt elétek rakni amit mi is szívesen ennénk.

Továbbra is ragaszkodunk ahhoz, hogy csak olyan alapanyagokból készítjük a Burgereinkhez a húst a zsömlét és a szószokat, amiket ti is megtaláltok az otthoni konyhátokban. Büszkén mondhatjuk el, hogy szeptembertől az összes szószt újra a saját konyhánkon készítünk, mert hiszünk benne, hogy a saját készítésű BBQ, házi borsos majonéz, és almás ketchup hogy csak néhányat soroljak, finomabb, mint amit bármelyik kereskedésben kapni lehet. Ja, és ebben a szívünk is benne van;)

ZING Chili-Mayo
1 egész tojás
2 dl olaj
1 ek Colemans mustárpor
1 ek fehérborecet
2 ek siracha chiliszósz
1 mk só

A tojást egészben a botmixer keverő poharába tesszük, hozzáadjuk az ecetet a sót, mustárport és chili szószt, és közepes fokozaton hozzáöntjük az olajt, először vékony sugárban, majd egyre bátrabban. Kb 2 perc alatt remek házi majonézt kapunk.

ZING Házi Mustár
100 gr mustárpor Colemans vagy más jó minőségű
80 gr Almaecet
120 gr cukorszirup
10 gr só
10 gr friss citromlé

Az 1:1-es cukorszirupot összekeverjük az almaecettel, sóval és citromlével, és figyelünk rá, hogy hőmérséklete ne legyen több 40-50 celsiusnál. Összekeverjük a mustárporral, és kis lángon 10-15 percig forraljuk, hogy az erőssége enyhüljön.

A mustárt szabad levegőn hagyjuk egy napig, hogy a benne lévő mustárgáz szabadon távozzon és, hogy a kesernyés íze eltűnjön, ezután hűtőben 2-3 hétig is tárolhatjuk.

Paradicsom

Mi a Zing Burgernél fontosnak tartjuk, hogy a lehető legjobb alapanyagokat szerezzük be; mi több, lehetőleg hazai zöldségekkel készítsük hamburgereinket.

Hiszünk abban, hogy hazánk éghajlata és földrajzi adottsága egyedülálló. Ezt nyilván ti is megtapasztaltátok, ha kóstoltátok már a zöldségeket, paprikát vagy paradicsomot nagymamátok vidéki kertjéből. Ugye, hogy mennyire más ízük van?

Így esett választásunk a Magyar Termék nagydíjas Szentesi Paradicsomra. Ezt a kiváló hazai zöldséget a Szentes melletti paradicsomházakban, olyan ideális körülmények között termesztik, ami egyenletes minőségű és megfelelően érett paradicsomot biztosít számunkra.

A paradicsomnál – akárcsak a Zing hamburger minden más összetevőjénél –minőségi szempontból rendkívül fontos, hogy a termék szántóföldtől az asztalig tartó útja transzparens módon nyomon követhető legyen. Mi ezért választottunk magunknak olyan termelői partnert, aki garantálja, hogy ellenőrzött termésnövelő szereket használ, és nem génmódosított paradicsom kerül ki a gazdaságából. Szüretelést követően a paradicsomok még a száron érlelődnek, hogy még zamatosabb legyen az ízük. Végül megérkeznek egységeinkbe, ahol frissen szeletelve kerülnek a hamburgerekbe.

És elárulunk egy titkot: nyáron a Full Extra Burger a mi nagy kedvencünk. Hogy miért? Mert ilyenkor ez tartalmazza a legtöbb friss, ropogós zöldséget, amit egy jó hamburgerben lehet csak igazán élvezni…

Húspogácsa

A Zingben – a mai magyar hamburgerkészítők között szinte egyedüliként – saját magunk dolgozzuk fel a marhahúst. Azért tesszük ezt, mert bár sokkal nagyobb munka, mint megrendelni a darált húst valamelyik ismert hentestől – de emlékeztek, mit tanítottak szüleink a hentesnél vett darált húsról? “Csak olyat vegyünk, amit a szemünk előtt darálnak le”.

Ahhoz, hogy hagyományos húspogácsáink megfelelően szaftosak legyenek, hosszú út vezet. Először is meg kell találni azt a vágóhidat (hiszen a húst nem az ABC-ben, a pultból vásároljuk), amely megfelelő minőségű állatokkal dolgozik, és garanciát vállal arra, hogy egészséges és valóban húsnak szánt állatok részeit adja nekünk, nem pedig tejelő teheneket.

Hagyományos húspogácsáink esetében nagyon szigorúan vesszük a minőséget – ami fokozottan igaz Angus marhából készült húspogácsáinkra. Ezeket az állatokat a legtermészetesebb körülmények között nevelik, ennek következtében az év nagy részét a szabadban töltik. Tápszert egyáltalán nem kaphatnak, de erre nincs is szükség: a megfelelően nagy legelőkön füvet, télen pedig szénát esznek. Ráadásul évszázadok óta húsmarhaként vannak tenyésztve, ezért húsuk porhanyósabb, rostozatuk lazább, zsírral jobban átszőtt. Ezek a belső zsír vagy faggyú rétegek adják a marhahús szaftját, a megfelelő táplálék miatt felhalmozódott ásványi sók pedig a hús valódi, mély zamatát biztosítják.

Minél jobb minőségű a marhahús, annál alkalmasabb hirtelen sütésre. Ezért fontos, hogy a megfelelő húsrészeket válasszuk ki a hamburgerhúshoz. Mi nyakat és szegyet használunk, mert e kettőnek a kombinációja kellően zsíros és porhanyós. Szükség szerint teszünk hozzá belső faggyút is, hogy megfelelően szaftos legyen. A 15-20 százalékos faggyúzottság biztosan elegendő.

A húshoz még darálás előtt egy 5 hozzávalóból álló ZING fűszersó keveréket adunk, ami így átjárja a teljes húspogácsát, és mindenhol egyenletesen érezhető.

Darálás után mérlegen kimérjük, hogy minden adag grammra ugyanannyi legyen, és két fólia között lelapítjuk. A Zingben a hagyományos pogácsa 140 gramm, míg az angusból készült 130 gramm.

Ha otthon grillezéshez csináltok húspogácsát, érdemes egy nappal előre megcsinálni és kipogácsázni, mert így van ideje a hűtőben kicsit összeérni, és nem esik szét, nem pereg a hús, viszont omlós-szaftos marad.

Amit semmiképp ne tegyetek a húspogácsába: tojás, hagyma, mustár, ketchup. Ezek a régi magyar vendéglátásból hozott rossz szokások, igazából a „magyar” tatárbífsztek hozzávalói, de semmi keresnivalójuk egy igazi hamburgerben.

Szóval hajrá, darálóra fel! Készítsetek bátran saját hamburgerhúst, csak arra figyeljetek, hogy hentesnél csak olyat vegyetek, amit… De ezt már mondtuk.